Skip to content

Felelősségre vonást a letelepedési államkötvények ügyében! – A Momentum válasza

Tisztelt Transparency International Magyarország!

Nyilvános felhívásukat teljes mértékben támogatva az alábbiakban foglalnám össze a Momentum álláspontját a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban:

A Momentum hatályon kívül helyezné a Fidesz által a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvénybe betoldott kiskaput és Matolcsy György rendeletét, ezáltal örökre megálljt parancsolva a letelepedési kötvénybiznisznek.

Feltárnánk és nyilvánosságra hoznánk a törvénymódosítás előkészítő iratait, tisztáznánk Rogán Antal és Habony Árpád, valamint érdekköreik szerepét, felfednénk a kötvénybiniszben aktív, állami pénzt kezelő cégek kilétét és vizsgálatot indítanánk az érintett offshore cégek, valamint a velük kapcsolatba hozható magyar cégek ellen.

A letelepedési kötvényt vásárlók nemzetbiztonsági átvilágítását felülvizsgáljuk, szükség esetén megismételtetjük. Magyar állampolgárságot csak nemzetbiztonsági szempontból kockázatmentes személy szerezhet. Aki az átvilágításon hazudott, vagy nem tárt fel minden részletet, annak magyar állampolgárságát a törvényeknek megfelelően visszavonjuk.

A Momentum álláspontja szerint olyan cégek, amelyek tényleges tulajdonosai offshore cégek mögé bújnak, törvényesen nem köthetnek a magyar állammal szerződést, közpénzhez semmilyen módon nem juthatnak. Az ilyen jellegű, már megkötött, a magyar államot károsító szerződéseket haladéktalanul felül kell vizsgálni és fel kell mondani.

A letelepedési kötvényekkel kapcsolatos törvényhozási folyamatot átvilágítanánk, felderítenénk és nyilvánosságra hoznánk, milyen érdekcsoportok vettek részt az államot károsító biznisz kitervelésében és megvalósításában. A modell kitalálóinak és haszonélvezőinek a nyilvánosság előtt kell majd felelniük az okozott károkért.

A Momentum Magyarországán a közpénzek elköltése csak és kizárólag átlátható módon történhet meg – ez az általános elv a kötvénybizniszre is kiterjed. Aki közreműködik közös vagyonunk elherdálásában, vagy pénzért nemzetbiztonsági kockázatot jelentő külföldieknek ad magyar állampolgárságot, annak felelősséget kell vállalnia ezekért a tetteiért.

Üdvözlettel:

Fekete-Győr András

Kapcsolódó hírek

blank

Vizsgálja ki a Szuverenitásvédelmi Hivatal a külügyminisztériumot ért orosz hackertámadást! 

blank

Jelentkezz a 12. oknyomozó újságírói mentorprogramunkra!

blank

Győzelem a Kúrián a Magyar Vízilabda Szövetséggel szemben!

blank

Átláthatóbbá váltak az Ez a Minimum! programhoz csatlakozó önkormányzatok

blank

Az önkényvédelmi törvényt hatályon kívül kell helyezni!

blank

A korrupcióellenes civil szervezetek nem szavazták meg a Korrupcióellenes Munkacsoport 2023-as jelentését

blank

Az ÁSZ ismét szelektíven büntet

blank

Beadvánnyal fordultunk a frissen létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatalhoz! 

blank

Bejelentést tettünk a Közbeszerzési Hatóságnál a Diákhitel Zrt. túlárazott reklámszerződései miatt! 

blank

Újabb győzelem a Kúrián: közzé kell tenni a 35 éves szemétkoncessziós szerződés titkos mellékleteit!

×