blank

A Transparency International Magyarország és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női Érdek) közös projektjében a társadalmi nemek és a korrupció közötti kapcsolat feltárására törekszik. A projekt keretein belül négy eseményből álló előadás-sorozat valósul meg, amelynek eseményei a korrupció és a társadalmi nemek különböző összefüggéseit járják körül.

A projekt első eseményére 2019 márciusában került sor, ahol a két szervezet által közösen összeállított kutatási jelentést mutattuk be, amely a nőket leginkább érintő szociális területeken, így a szülészet-nőgyógyászati ellátásban, valamint a nők elleni erőszak hatósági kezelésében mutatkozó visszaéléseket tárta fel. A 2019-es EP-választások előtt rendezett eseményünkön a nők politikai részvétele és a korrupció közötti összefüggéseket vitattuk meg a téma elismert szakértőivel, valamint egy átfogó politikai panel részvételével. A sorozat újabb állomásaként 2019 szeptemberében a nők társadalmi aktivizmusban betöltött szerepével foglalkoztunk.

A sorozat utolsó eseménye a nők üzleti életben való szerepvállalását, illetve a női vezetők integritáshoz kapcsolódó viszonyát kívánja körüljárni. A „Női vezetők az üzleti életben” (”Women as Business Leaders”) című esemény során elsősorban azt vitatjuk majd meg, hogy mely intézményi és kontextuális tényezők segítik elő a nők gazdasági életben elért sikereit, illetve hogy ezek hogyan járulhatnak hozzá a céges szervezeti kultúra, és tágabb értelemben a gazdaság fejlődéséhez.

A fent említett kérdéseken kívül természetesen szó lesz még sikertörténetekről, nehézségekről, jó gyakorlatokról, illetve arról, hogy a hatályban lévő jogszabályok egyenlő lehetőségeket biztosítanak-e mindkét nem számára. Ezen felül szeretnénk feltérképezni, hogy a civil szervezetek és a vállalati szféra együttműködése hogyan tudja elősegíteni a nemek közötti egyenlőtlenségek mérséklődését, különösen ami a bérszakadék felszámolását illeti. A fórumon szintén szót ejtünk arról, hogy vajon a női vezetők hatással vannak-e az üzleti szférában jelenlevő korrupció mértékére, és ha igen, akkor milyen módon.

Az eseményen angol és magyar nyelvű felszólalások is várhatóak, így a rendezvény teljes időtartamára szinkrontolmácsolást biztosítunk.

Az esemény tervezett programja

Időpont: 2019. november 27., 16:00-19:00
Helyszín: A Cseh Köztársaság Nagykövetsége (1064 Budapest, Rózsa utca 61.)

Részletes program:

15:30 – 16:00: Vendégek érkezése, regisztráció

16:00 – 16:15: Rövid köszöntő a Cseh Nagykövetség képviselőjétől és Martin József Pétertől, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatójától

16:15 – 16:30: Dávidházy Marianna, a Cseh-Magyar Kereskedelmi Kamara elnökének előadása

16:30 – 16:45: Dr. Nagy Beáta, a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológiai és Társadalompolitikai Intézet egyetemi tanárának előadása (felkérés alatt)

16:45 – 17:45: Panelbeszélgetés üzleti vezetőkkel és HR-specialistákkal a vállalati szféra nemek közötti egyenlőséget elősegítő gyakorlatairól, illetve az ezekkel kapcsolatos legfontosabb kihívásokról.

A panelbeszélgetés résztvevői:

• Beke Zsuzsanna, PR és kormányzati kapcsolatok vezető, Richter Zrt.
• Mészáros Antónia, ügyvezető igazgató, UNICEF Magyarország
• Müller Diána, Organisational Development & Talent Acquisition osztályvezető, Telenor Hungary
• Pistyur Veronika, ügyvezető igazgató, Bridge Budapest
• A beszélgetést moderálja: Varró Szilvia, Pulitzer-díjas újságíró, az Aeffect Communications and Consulting ügyvezető igazgatója

17:45 – 18:15: Kérdések és válaszok (Q&A)

18:15 – 19:00: Kötetlen beszélgetés, fogadás

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztrációkat, valamint az eseménnyel kapcsolatos további kérdéseket a balint.mikola@transparency.hu címre várjuk.