blank

Online panelbeszélgetés

Míg a hazai ellenzék és a nyugat-európai közvélemény a magyar sajtószabadság folyamatos romlásáról számol be, addig a kormányoldal továbbra is balliberális médiatúlsúlyról beszél, és a miniszterelnök szerint a magyar sajtó sokszínűbb, mint a német. Eközben az elmúlt négy évben sorra szűntek meg vagy alakultak kormánypártivá a régi orgánumok. A kirúgott vagy kilépett újságírók egy része új lapokat alapított. A legnagyobb volumenű médiapiaci változás 2018-ban történt: ekkor hozták létre a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt (KESMA), amely a nyomtatott sajtó 80 százalékát, az online sajtó 40 százalékát ellenőrzi, és amelynek kuratóriumában korábbi és jelenlegi kormánypárti képviselők foglalnak helyet. Az alapítvány piactorzító hatását több független szakmai szervezet is bírálta, így az Európai Bizottság felkérésére a Médiapluralizmus és Médiaszabadság Központ. A Riporterek Határok Nélkül 180 országot a sajtószabadság mértéke szempontjából rangsoroló listáján a 89. helyre csúsztunk vissza. A közelmúltban is történtek hasonló, a nemzetközi közvélemény számára is hírértékkel bíró médiapiaci fejlemények: a hazai online sajtó legolvasottabb lapjában mondott fel szinte a teljes szerkesztőség, hogy aztán Telex néven új, közösségi finanszírozású lapot indítsanak. Legutóbb pedig elvették a Klubrádió frekvenciáját. A hazai médiapiac tehát folyamatos átalakulásban van, miközben a kormánykritikus médiumok az állami hirdetések szinte teljes hiánya mellett próbálnak fennmaradni.

Mindezek tükrében szeretnénk megvizsgálni a sajtószabadság állapotát, a médiapiac és a korrupció összefüggéseit Magyarországon, kitérve a KESMA-ra, az Index-ügyre, az újságírói függetlenség és az objektivitás fogalmaira, valamint a fizetős tartalmakon alapuló piaci modellek fenntarthatóságára.

 

A beszélgetés résztvevői:

Polyák Gábor, egyetemi docens, PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék

Babos Attila, kiadásért felelős szerkesztő, Szabad Pécs

Martin József Péter, ügyvezető igazgató, TI Magyarország

Moderátor: Szabó Dániel, kommunikációs projektmenedzser, TI Magyarország

 

Időpont: 2020 szeptember 30. 17 óra
Helyszín: A vitát online, a Zoom platformon tartjuk
Regisztráció az alábbi linken: https://us02web.zoom.us/…/tZAvdu…

 

Az eseményt a TI Magyarország Közös Értékeink című projektjének keretében rendezzük meg, melynek célja, hogy társadalmi párbeszédet kezdeményezzünk az Európai Unió alappilléreit jelentő olyan értékekről, mint az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, az emberi jogok és a szolidaritás. A projektet az Európai Bizottság támogatja.