Az idén nyáron elfogadott uniós költségvetéssel kapcsolatban különféle értékelések láttak napvilágot a hazai és nemzetközi nyilvánosságban, melyeket gyakran a politikai hovatartozás is befolyásol. A TI Magyarország és a Horizont Szabadságkutató Egyesület egy kerekasztal-beszélgetés keretében a különböző narratívák értelmezése mellett szakmai szempontból szeretné megvizsgálni a kérdést, hogy segítsünk értelmezni a tárgyalások eredményét, és azt, hogy Magyarország milyen feltételek mellett és hogyan használhatja majd fel a számára megítélt támogatási keretet a következő hétéves költségvetési ciklusban.

A panelbeszélgetés során egy közgazdásszal, egy jogásszal, egy politológussal és a civil szféra egy képviselőjével közösen értékeljük a Magyarország számára kialkudott megállapodást, megvizsgáljuk az uniós támogatások jogállamisági feltételekhez kötésének kérdését, valamint kitérünk a Next Generation EU nevű helyreállítási csomagra és arra, hogy jó volna-e, ha az önkormányzatok több forrást hívhatnának le közvetlenül az uniós költségvetésből, a nemzeti kormányok közbeiktatása nélkül.

A beszélgetés résztvevői:

  • Dr. Pelle Anita, egyetemi docens, SZTE GTK Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézete
  • Dr. Sziebig Orsolya, adjunktus, SZTE ÁJTK Nemzetközi Jogi és Európa-jogi Tanszék
  • Dr. Juhász Krisztina, adjunktus, SZTE ÁJTK Politológiai Tanszék
  • Dr. Mikola Bálint, projektmenedzser, Transparency International Magyarország
  • Moderátor: Szabó Dániel, kommunikációs menedzser, Transparency International Magyarország

A vitát egy, az Európai Unióval kapcsolatos kocsmakvíz követi a Quizzone jóvoltából, melyből sok érdekességre fény derül majd a szervezet működésével és a tagállamokkal kapcsolatban. A győztes csapat pedig egy TI pólókat és kulacsokat is tartalmazó ajándékcsomaggal gazdagodik majd!

Helyszín: Szeged, Kedves Presszó (6723 Szeged, József Attila sugárút 63.)

Időpont: 2020 szeptember 29. 17 óra

A rendezvényen történő részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit itt tudtok megtenni: https://forms.gle/D7hrcznMnCcxt8UV8

Az eseményt biztonságos keretek között, a Kedves Presszó kültéri részén, az egészségügyi előírásokat betartva fogjuk megrendezni. Kérünk titeket, hogy a vitaesten csak egészségesen vegyetek részt, és ti is tartsátok be az előírt szabályokat.

Az eseményt a TI Magyarország Közös Értékeink című projektjének keretében rendezzük meg, melynek célja, hogy társadalmi párbeszédet kezdeményezzünk az Európai Unió alappilléreit jelentő olyan értékekről, mint az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, az emberi jogok és a szolidaritás. A projektet az Európai Bizottság támogatja.

A kocsmakvíz pedig a Transparency International Magyarország Stronger Roots című projektjének keretében valósul meg, amelyet egy, a Prágai Nyílt Társadalom Intézetből (CZ), a Pozsonyi Nyílt Társadalom Intézetből (SK), a Glopolisból (CZ) és a NIOK Alapítványból (HU) álló konzorcium támogat.