blank

Milyen lehetőségei vannak a magyar állampolgároknak a  demokratikus közéletben való részvételre? Hogyan tudja az EU előmozdítani a közéleti aktivitást és mennyiben képes életben tartani a civil társadalmat? Mit jelent az uniós tagság Budapesten és azon kívül?

A Korrupcióellenes Világnap alkalmából megrendezett évzáró konferenciánkon ezekre a kérdésekre keressük a választ többek között Balázs Péterrel, a CEU professzorával és egykori külügyminiszterrel, Tóth István Györggyel, a TÁRKI vezérigazgatójával és Hadházy Ákos parlamenti képviselővel.

A konferencián előadást tart Kertész János Széchenyi-díjas magyar fizikus is, aki a hálózatkutatás szempontjából vizsgálja a korrupció és társadalom kapcsolatát.

Az eseményt Kálmán Olga moderálja.

Az előadásokat és a két kerekasztal beszélgetést a TI hagyományos év végi állófogadása zárja.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk az eseményre. Ünnepeljük együtt a Korrupcióellenes Világnapot!

Részletes program

A Korrupcióellenes Világnapot minden év december 9-én rendezik az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményének 2005. decemberi hatályba lépése óta. A Transparency International Magyarország (TI) a Korrupcióellenes Világnap alkalmából először 2009-ben rendezte meg „Átláccó Fesztivál” nevű programsorozatát. A szemléletformáló esemény célja az, hogy ráébressze az embereket arra, hogy tehetnek az átláthatóbb közéletért, a korrupció ellen.

Mivel 2018-ban december 9-e vasárnapra esik, a hagyománnyá vált eseményt idén december 10-én rendezzük meg.

Az idei esemény a Korrupcióellenes Világnap megünneplése mellett az „Európa a Polgárokért” program keretében megvalósuló, „Egymásból építkezünk” című TI projekt záróeseménye is lesz. E program részeként a TI Magyarország több vidéki városban szervezett eseményeket annak érdekében, hogy élénkítsük a polgárok részvételét a helyi demokratikus folyamatokban. A projekt elemeként plakátpályázatot hirdettünk, amelyen a pályázók arra a kérdésre fogalmaztak meg kreatív válaszokat, hogy „Mire költenék az EU pénzét?”. A plakátpályázat eredményhirdetésére is az évzáró eseményen kerül sor.

Idei eseményünk során két szempontból is vizsgáljuk a jogállamiság és az állampolgári részvétel összefüggéseit. Az első előadások, illetve panelbeszélgetés Magyarország EU-tagságának tükrében vizsgálja a jogállamiság kérdését, míg az esemény második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió milyen eszközökkel tudja segíteni a civil közösségek önszerveződését.

 

Időpont: 2018. december 10.

 

Helyszín: Brody Studios (Budapest, Vörösmarty utca 38., 1064)

 

A konferencia programja:

14:00 – 14:30  

Regisztráció

 

14:30 – 14:40  

Megnyitó – Martin József Péter, ügyvezető igazgató, Transparency International Magyarország

 

14:40 – 15:00  

Nyitó előadás – Balázs Péter, egyetemi tanár (CEU), volt külügyminiszter, az Európai Bizottság korábbi tagja

 

15:00 – 16:10  

Első kerekasztal beszélgetés: Jogállamiság és demokratikus részvételi formák az Európai Unióban

A panel résztvevői olyan elismert szakértők, akik széleskörű tapasztalattal rendelkeznek az európai politika és az Európai Unió intézményeinek működésével kapcsolatban. A vita elsődleges fókuszában az EU, illetve a tagállami szintű jogállamiság kapcsolódási pontjai állnak. Emellett arra is keressük a választ, hogy mit tehet az EU a magyar állampolgárokért, hogyan tudja az unió előmozdítani a közéleti aktivitást és miként sikerül bevonni az állampolgárokat az unió jövőjéről folyó vitákba.

Résztvevők:

Gilles Pelayo, az Európai Bizottság Európa a polgárokért programjának vezetője

Tóth István György, szociológus, a TÁRKI vezérigazgatója

Arató Krisztina, egyetemi tanár (ELTE), a Magyar Politikatudományi Társaság elnöke

Fleck Zoltán, tanszékvezető, egyetemi tanár (ELTE ÁJK)

Nagy Gabriella, a TI Magyarország közpénzügyi programjainak vezetője

Moderátor: Kálmán Olga

16:10 – 16:20  

Kérdések & válaszok

 

16:20 – 16:40  

A „Te mire költenéd az EU pénzét?” plakátpályázat eredményhirdetése. A díjat átadja Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője

 

16:40 – 17:00  

Szünet

 

17:00 – 17:20  

Vitaindító előadás: Kertész János (hálózatkutató, CEU) – A társadalmi hálózat szövete és kapcsolata a korrupcióval

 

17:20 – 18:20  

Második kerekasztal beszélgetés: Szűkülő civil és médiatér Magyarországon: az állampolgári részvétel lehetőségei Budapesten és a vidéki településeken

A második panelbeszélgetés során a magyar közélet különböző szféráiban aktív szerepet vállaló résztvevőkkel azt a kérdést járjuk körül, hogy a magyar polgároknak milyen lehetőségei maradtak a demokratikus közéletben való részvételre. Azt is megvitatjuk, hogy mit jelent az uniós tagság Budapesten kívül, és az EU mennyiben képes életben tartani a civil társadalmat.

Résztvevők:

Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő

Gulyás Márton, politikai aktivista

Oroszi Babett, az Átlátszó újságírója

Szincsok György, a szeged.hu újságírója

Moderátor: Kálmán Olga

 

18:20 – 18:30  

Kérdések & válaszok

 

19:00  

Évzáró állófogadás