blank

Közös értékeink. Ez A TI Magyarország új projektjének címe, melynek keretében szeretnénk jobban megismertetni az Európai Unió működését az állampolgárokkal, és társadalmi párbeszédet kívánunk kezdeményezni olyan értékekről, mint a demokrácia, a jogállamiság, az átláthatóság vagy a korrupció elutasítása. De vajon hogyan viszonyul a magyar társadalom ezekhez a kérdésekhez? Mennyire tartjuk súlyos problémának a korrupciót? Elégedettek vagyunk-e az uniós demokrácia működésével? Mennyire elterjedt az európai identitás Magyarországon? Mikorra várható felzárkózásunk az EU nyugati feléhez? Referenciapont-e nekünk egyáltalán Európa?

Online eseményünkön a TÁRKI vezérigazgatója, az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója, a Magyar Politikatudományi Társaság elnöke, valamint a TI Magyarország ügyvezető igazgatója igyekszik megválaszolni ezeket a kérdéseket.

Dátum: november 25. (szerda) 17:00-tól

Helyszín: Zoom

Regisztráció az alábbi linken: https://us02web.zoom.us/…/tZYqdOytqDoiEtSZ… (A regisztrációt követően emailben automatikusan megkapod az esemény linkjét.)

Program

17:00-17:15 Bevezető előadás

Referenciapont-e nekünk Európa, és ha igen, miképpen? – Tóth István György, a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. vezérigazgatója

Európához való „közeledésünket” vagy az attól való „távolodásunkat” furcsamód éppen ez a helyváltoztatásra utaló fogalom segít megérteni a legkevésbé. Pláne így van ez, ha azt is láttatni szeretnénk, mi zajlik a fejekben – vagyis akkor, ha nem a politikai közösség nevében gondolkodunk, hanem azt nézzük meg, hogy mi zajlik az egyének és a háztartások életében. Érdemes ezért inkább azt vizsgálni, hogy az idő múlása mellett milyen „hasonulási”, „felzárkózási” és „integrációs” folyamatok láthatóak az elmúlt évtizedekben. A felvezető előadás azt tekinti át röviden, hogy milyen támpontokat találunk ehhez a Társadalmi Riport legújabb, 2020-as kötetében.

17:20-18:20 Több Európa, kevesebb korrupció? – Kerekasztal-beszélgetés a magyar társadalom EU-hoz és korrupcióhoz fűződő attitűdjeiről

• Arató Krisztina, egyetemi tanár, ELTE Állam és Jogtudományi Kar, a Magyar Politikatudományi Társaság elnöke
• Filippov Gábor, az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója
• Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója

• Moderátor: Mikola Bálint, a TI Magyarország projektmenedzsere

18:20-18:40 Kérdések és válaszok