Skip to content

Egymásból építkezünk – Debrecen

A Transparency International Magyarország az Európai Unió „Európa a Polgárokért” programjának keretén belül januárban elindította „Egymásból építkezünk” című rendezvénysorozatát, melynek célja, hogy az állampolgárokat minél aktívabb közéleti szereplésre buzdítsa.

A rendezvénysorozat január 17-én tartott első, pécsi állomásán a résztvevők megismerkedhettek a TI Magyarország, Az emberség erejével Alapítvány, és a Szabad Pécs újságírói csoport munkájával, január 23-án pedig Győrben, a Reflex Környezetvédő Egyesülettel közösen szervezett rendezvényen tájékozódhattak az érdeklődők a Győr városát érintő környezetvédelmi problémákról és azok megoldásairól.

A harmadik állomás Debrecen volt január 25-én, amelyen a Natív csoporttal közösen szervezett rendezvényen tájékozódhattak a résztvevők arról, hogy hogyan vehetnek részt helyi közösségeik építésében.

Az első előadásban Mucsi Gyula, a TI Magyarország projektvezetője mutatta be az „Egymásból építkezünk” projektet, majd ismertette azokat az online elérhető interaktív eszközöket, amelyek segítségével a helyi közösségek tagjai könnyebben juthatnak önkormányzatok, állami szervek gazdálkodására vonatkozó információkhoz, így ellenőrizve a közhatalmat. Meghirdetésre került továbbá a TI Magyarország fotó- és videópályázata, amelyen a legjobb munkákat értékes nyereményekkel jutalmazzuk.

Ezt követte Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatójának előadása, aki a magyarországi korrupciós helyzetről adott rövid tájékoztatást, és ismertette a Transparency International által végzett korrupciókutatások eredményét.

Harmadikként Molnár Ágnes, a Natív csoport tagjának a debreceni civil életről és az Új Főnix Tervről szóló előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Molnár Ágnes bemutatta a Natív sokszínű környezetvédelemmel kapcsolatos munkáját, és beszámolt az egyik legnagyobb céljukról, mely nem más, mint hogy Debrecen lehessen Európa Zöld Fővárosa. Ennek elérése érdekében számos kezdeményezést indítottak, melyek kapcsán több alkalommal is együtt dolgoztak a debreceni önkormányzattal. Több felmérést is készítettek Debrecenben, amelyek segítségével a helyi lakosság jobban megismerheti a város környezetével kapcsolatos állapotokat, problémákat és az ezek megoldása érdekében a Natív és a debreceni önkormányzat részéről tett erőfeszítéseket.

Végezetül az eseményre ellátogatók megosztották véleményüket a helyi környezettel kapcsolatos fejlesztésekről, és sok kérdésük és észrevételük volt az Új Főnix Tervvel kapcsolatban, amelyről hasznos információkkal gazdagodva távozhattak.

A projekt az Európai Bizottság támogatásával valósult meg. Bármilyen kommunikáció, ami a projekttel kapcsolatban megjelenik az oldalon, kizárólag a szerzők véleményét tükrözi, és az Európai Bizottság nem vonható felelősségre az itt megtalálható információk bármilyen módú felhasználásáért.

The project has been funded by the European Commission. Any publication made on this site reflects the views only of the authors, and the European Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained herein.

Kapcsolódó hírek

Alkotmányellenesnek tartjuk a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárását

A Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárást indított a Transparency International Magyarország ellen

Útjára indítottuk a 12. oknyomozói mentorprogramunkat

Közhasznúsági jelentés: közzétesszük a 2023-ról szóló dokumentumokat

Vizsgálja ki a Szuverenitásvédelmi Hivatal a külügyminisztériumot ért orosz hackertámadást! 

Jelentkezz a 12. oknyomozó újságírói mentorprogramunkra!

Győzelem a Kúrián a Magyar Vízilabda Szövetséggel szemben!

Átláthatóbbá váltak az Ez a Minimum! programhoz csatlakozó önkormányzatok

Az önkényvédelmi törvényt hatályon kívül kell helyezni!

A korrupcióellenes civil szervezetek nem szavazták meg a Korrupcióellenes Munkacsoport 2023-as jelentését

×