Skip to content

Az európai uniós támogatások felhasználása Magyarországon – Online korrupciós túra Pécsen

Pécs EKF

Április 29-én folytatódott az online korrupciós túra sorozatunk, amelynek keretében Pécs városát jártuk körbe. Eseményünk keretében azt a kérdést jártuk körül, hogy milyen projektek valósultak meg az EU támogatásával Pécsen és környékén, és ezek mennyiben szolgáltak értelmes célokat a helyi közösségek számára? A fenti kérdések megválaszolásában Babos Attila, a Szabad Pécs szerkesztője volt segítségünkre, aki Pécs és környékének legemblematikusabb európai uniós támogatással készült beruházásait, valamint az ezek kapcsán megvalósult legsúlyosabb visszaéléseket mutatta be nekünk egy virtuális túra keretében.

 

Babos Attila elsőként a Pécs kulturális fővárossá alakítása körüli visszásságokról beszélt, megemlítve: a tervezett beruházások közül több máig sem készült el. A következő eset a pécsi vásárcsarnok, amely nem uniós támogatásból, hanem hazai forrásokból valósult meg, a kivitelezés pedig régóta csúszik. A következő kiemelt eset a híres pécsi közvilágítás ügye volt, amely esetében – ellentétben más, az Elios által elnyert közvilágítási pályázatokkal – az OLAF nem indított nyomozást.

Szintén szó esett a túrán a pécsi Volvo-gate ügyről, amely hatalmas port kavart, azóta is számos cikkben foglalkoztak ezzel. Ahogy Babos Attila fogalmazott: a Volvo-buszbeszerzés a város utóbbi húsz évének egyik legsúlyosabb korrupciós ügye lehet.

Az utolsó eset, amiről szó volt a túra során a pécsi, egyetemi fejlesztési program volt, amely többéves csúszással és jelentős többletköltséggel készült el – ahogy azt a Szabad Pécs korábban megírta. Az újabb milliárdokat azonban nem teljes egészében az építőipari drágulás miatti hiány pótlásra szánják, hanem például az orvosi kar három éve épülő, befejezés előtt álló új elméleti tömbjének berendezéseire, illetve parkoló kialakítására is – fejtette ki Babos Attila.

Az előadás végén az egyik néző arra volt kíváncsi, hogy milyen változásokat észleltek a 2019-es önkormányzati választások óta helyi szinten. Gyakorlatilag 2017 óta semmilyen újságírói kérdésükre nem kaptak választ, elmaradtak a sajtótájékoztatókra a meghívók, ez a mai napra változott – mondta el a Szabad Pécs szerkesztője, aki szerint a váltás óta jóval nagyobb figyelemben részesülnek. Szintén pozitív változás tapasztalható az önkormányzati pályázatok lebonyolítása kapcsán: egy új pályázati konstrukció szerint az indokolt piaci árat meghaladó többletköltségeket a vállalkozónak kell viselnie, amely felelősségteljesebb közpénzfelhasználást tesz lehetővé – hangsúlyozta Babos Attila.

 

Korrupciós túránk szegedi állomásáról itt, a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által vezetett túránkról pedig ezen a címen olvashat.

Kapcsolódó hírek

blank

Az ÁSZ ismét szelektíven büntet

blank

Beadvánnyal fordultunk a frissen létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatalhoz! 

blank

Bejelentést tettünk a Közbeszerzési Hatóságnál a Diákhitel Zrt. túlárazott reklámszerződései miatt! 

blank

Újabb győzelem a Kúrián: közzé kell tenni a 35 éves szemétkoncessziós szerződés titkos mellékleteit!

blank

Továbbra is Magyarország az Európai Unió legkorruptabb tagállama

blank

Új év, megújult honlap

blank

A Direkt36 újságírói nyerték a 2023. évi Transparency-Soma Díjat

blank

Uniós jogot sért az új bejelentővédelmi törvény

blank

Civil szervezetek elutasítják az önkényvédelmi törvényt

blank

A NER mi magunk vagyunk, ezért azt csak mi tudjuk leváltani 

×