Skip to content
blank

Magyarország a régiós átlag alá került – Mélyponton a korrupciós index
Strukturális kormányzati intézkedésekre van szükség

Budapest, 2010. október 26. – A Transparency International 2010-es Korrupció Érzékelési Indexe (Corruption Perception Index – CPI) szerint Magyarországon a korrupció megítélése rosszabb a régiós átlagnál; hazánk 4 helyet esett vissza a rangsorban. Most először Litvánia és Lengyelország is megelőzte Magyarországot a CPI 2010-es rangsorában.

terkep_2010

Magyarországot korruptabbnak látják

A nemzetközi korrupció ellenes szervezet globális felmérése alapján Magyarország idén 4.7 ponttal az 50. helyen áll. Ezzel a régiós átlag mögé kerültünk. A változás mértéke is a legmagasabb a környező országokhoz képest, hiszen a CPI mutatóban a tavalyihoz képest 0.4 pont a visszaesés. Hazánk esetében az üzleti szektor véleményét mérő mutatók romlottak jelentősen.  A piac türelmetlen és mihamarabbi hatékony fellépést vár a kormánytól, hiszen a gazdasági válságból való kilábalás, illetve az ország versenyképességének növelése lehetetlen átfogó antikorrupciós intézkedések bevezetése nélkül.

_mg_5924_2010

Politikai akarat nélkül nem lesz eredmény

„Az elmúlt időszak korrupciós botrányai és az elszámoltatások nyilvánossága miatt is érzékelhetőbbé vált a korrupció mértéke és ezáltal a mutató is romlott.” – indokolta a visszaesést Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója. „Ezért is fontos, hogy az elszámoltatások mellett egy, a megelőzésre fókuszáló, strukturált kormányzati korrupcióellenes fellépés is kezdetét vegye.”- tette hozzá a korrupcióellenes szervezet vezetője, aki utalt arra, hogy már számos stratégia készült, de azok megvalósítása mindezidáig elmaradt.

Globális kihívások

A korrupció az egész világot érintő súlyos probléma, a 2010-es CPI felmérésben vizsgált 178 ország mintegy háromnegyede 5 pont alatt szerepel a rangsorban. A globális problémák – pénzügyi válság, klímaváltozás, szegénység – leküzdéséhez globális korrupcióellenes intézkedések kellenek, így a Transparency International az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményének szigorúbb alkalmazását javasolja. A CPI rangsorban visszaesést mutató országok közé a pénzügyi válság által leginkább sújtott államok tartoznak, így megállapítható, hogy összefüggés van a gazdaság helyzete és a korrupció érzékelése között. Ahhoz, hogy gazdasági téren fejlődés legyen ezekben az országokban, a korrupció leküzdése, az átláthatóság növelése elengedhetetlen.

A Transparency International Korrupció Érzékelési Indexének vezető helyéért idén Dánia, Új-Zéland és Szingapúr verseng 9.3-as pontszámmal. Az utolsó helyeken továbbra is a gyenge állami intézményekkel rendelkező, gyakran belpolitikai konfliktusokkal küzdő országok a dominánsak. Afganisztán és Mianmar osztozik az utolsó előtti helyen 1.4-es pontszámmal, az utolsó helyen Szomália áll 1.1-es pontszámmal.

×