A Globális Korrupciós Barométer vizsgálatának 2010-es eredményei

A magyarok háromnegyede szerint tovább nőtt a korrupció és ők maguk is több kenőpénzt fizettek – derül ki a  Globális Korrupciós Barométer 2010-es jelentéséből.

Nálunk pártok a legkorruptabbak

Az eredmények szerint Magyarországon a megkérdezettek 75%-a véli úgy, hogy az elmúlt három évben nőtt a korrupció az országban. Ez egész Európában a második legrosszabb arány, nálunk csak Románia vélekedett lesújtóbban.

A felmérés kimutatta, hogy hazánkban a pártokat tarják legkorruptabbnak, őket az üzleti szektor képviselői követik. A bizalom hiányát jelzi, hogy Magyarországon az üzleti szektort az európai átlagnál lényegesebben korruptabbnak ítélik meg.

Egyre több kenőpénz az egészségügyben

Az elmúlt évben a legtöbb kenőpénzt Magyarországon az egészségügyben fizették a megkérdezettek. Míg 2009-ben a válaszadók 18%-a fizetett kenőpénzt az egészségügyben, addig 2010-ben már 26%-uk adott hálapénzt. Világviszonylatban a rendőrségnek fizettek legtöbben kenőpénzt a világon, míg nálunk az egészségügyben kimagaslóak a csúszópénzek gyakorisága.

A magyarok jelentenék a korrupciót

A korrupciót egyértelműen elítélik az emberek, sőt a megkérdezettek 66%-a jelentené is, ha korrupciós esettel találkozna. Ezzel szemben a tavalyi felmérésből kiderült, hogy a korrupcióval szembesülő emberek 63%-a valójában mégsem jelentette az esetet.

„Az állampolgárokat motiválni kell arra, hogy maguk lépjenek fel a korrupció ellen és ne fogadják el a jogsértéseket. A közérdekű bejelentők védelmét törvényi szinten garantálni kell és a végrehajtáshoz megfelelő intézményi keretek felállítása szükséges.” – mondta Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Transparency International megbízásából készült 2010-es Globális Korrupciós Barométer 86 ország több mint 91.000 állampolgárának véleményét tükrözi. Magyarországon 1000 fős mintán zajlott a lekérdezés, 2010. június 28. és július 9. között.

Adományozás Newsletter signup

Hírlevél feliratkozás

Kérjen tőlünk naprakész információkat!

Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat!